Statisztikai elemzés
2017-10-18 17:51 | Írta: gezababa | Kategória: Elemzések
A válogatott szünetnél kevesebb rossz dolgot tudok elképezni a szezon ezen pontján. A csapat kezdett magára találni, találtunk és jól alkalmazzuk a PL+EL(Ligakupa) koncepciót. Nekünk viszont egy jó alkalom arra, hogy megálljunk és körbenézzünk. Egy szokásos augusztus után hoztunk egy szokásos szeptembert. Wengerout-ból Papa a hónap edzője lett a PL-ben: igazi érzelmi hullámvasút. Viszont azt a magas szintű, konzisztens teljesítményt, amiért ugye bajnoki címeket szoktak osztogatni, még mindig csak keressük. Akármennyire is kezd tetszetőssé válni a 343-as formációnk, valami nem stimmel vele. Pedig a négy clean sheet önmagáért beszél, de valahol nagyon belül mindannyian érezzük, hogy bármennyire is állandósulni látszik, mintha idegen lenne. És mennyi esélyünk van ezzel a bajnokságban? A számok ebben segítenek, nézzük közelebbről:

Bár idén még csak hét meccs ment le a bajnokságból, ha nem is nagy minta alapján, de lassan felvázolhatjuk: a jelenlegi 343-unk semmivel sem jobb, mint a 4231-ünk volt. Bajnoki reményeinknek ez közel sem kedvező.

Először is, a jelenlegi top6-ból két csapat nem szolgált rá a „top” jelzőre. Feltételezzük, hogy a top csapat, attól top, hogy a kevesebb vagy kevésbé jó gólszerzési lehetőségből többet értékesít. Azaz egy adott számú helyzetből egy top csapat arányaiban több gólt fog rúgni, mint egy közép, alsóházi csapat. És vica versa igaz ez a védelemre is: a top csapat kevesebb gólt kap, mint amennyit az ellene kialakított helyzetekből kellene. Bizonyítsuk! Az xg (expected goal-várható gól) mutató ebben segítségünkre lehet: azt jelzi, hogy egy adott helyzetből mindent kalkulálva (távolság a kaputól, kapott passz jellemzői, rögzített helyzet, stb.) átlagosan mekkora valószínűséggel (sok-sok évre visszamenő statisztikák alapján) születik gól. Például ha a kapu előtt üresen álló Giroud fejére érkezik a beadás a kapu, abból feltehetőleg kb. 70%-ban gól lesz (ún. ajtó-ablak ziccer), míg Xhaka távoli bombájánál ez a szám 2-3% körül van. Visszatérve a topcsapatra: az xg nagyon jól képes szemléltetni a teljesítményt.A jelenlegi top4-ben (City, ManU, Spurs, Chelsea) minden csapatnak kevesebb gólt kellett volna lőnie a kialakított helyzetei alapján, mint amennyit ténylegesen lőtt. És pontosan ettől topcsapatok. A két kakukktojás: a Pool és bizony az Arsenal. A számok szerint legalább 13 gólt kellett volna lőnünk, és akkor még mindig csak átlagos csapat lennénk. A top4-be akkor férnénk be, ha 15-16 gól körül termeltünk volna, azaz legalább két-hárommal többet kéne lőnünk, mint amennyit a helyzeteink alapján alapból érdemelnénk. Itt jegyzem meg, Özil 15 helyzetet alakított ki, jelenleg gólpassz nélkül áll…)

Lássuk a védekezésünket, azaz az xGA oszlopot, a statisztikai alapon bekapott gólok számát. Itt egy kicsit vegyesebb a kép: a City és a ManU két-két gólt kapott összesen, holott négy és öt gólt kellett volna kapniuk. Top teljesítmény, nincs mit hozzáfűzni. Mi nyolcat kaptunk, és annyit is érdemeltünk: átlagos védekezés.

Az utolsó oszlop pedig a pontok átlagos alakulását mutatná. Nem véletlen, hogy nekünk kevesebb pontunk van, mint arra hivatottak lennénk.

Ergo, a többiektől függetlenül is kijelenthető: a helyzeteinket nem tudjuk átlagos szinten sem értékesíteni, a védekezésünk pedig nem stabilabb a három védő ellenére sem egy átlagos csapaténál.

Mire lesz elég az eddigi teljesítményünk a bajnokságban? 2013 óta a következő pontszámok kellettek a bajnoki címhez: 89; 86; 87; 81; és 93, (átlagosan 87,2) ami meccsenként áltagosan 2,29 begyűjtött pontot (points per game; ppg) jelentett. Ezekben az években mi átlagosan 74,6 pontot gyűjtöttünk, ppg=1,96. A lejátszott 7 fordulót egész évre vetítve: 13/7= 1,85 ppg, azaz év végére 70 pontot ünnepelhetünk. Persze ez még így nagyon torz, és bármi változhat, de az irányvonalakat jól mutatja.

A fentiek alapján tehát elmondható, hogy a 343-mal nem leszünk bajnokok az eddigi teljesítményünk alapján. De nézzük, hogy 4231-ben hogyan produkált anno a csapat. Arányosítom az elmúlt két év 4231-ben lejátszott meccseit:A különbség ugye félelmetes? Nem. Semennyire sem. Sőt! A tavalyi mélypontunk, totális csődünk, amely szerintem legnagyobb részt a Bayern elleni hazai 1-5nek köszönhető, kicsit torzít a 16’-os éven, de ennek ellenére még így is jobbak voltunk valamivel. Szintén beszédes még a tavalyi 343-ra történő váltásunk is: közel 9 bekapásra ítéltetett gól helyett csak 4-et kaptunk, Petr Cech bravúrjai nélkül tovább romlott volna a mutató. Végre egy topteljesítmény! A Leicester csodaéve viszont remekül mutatja: közelebb jártunk az átlagos csapat gólszerzési mutatójához, és kevesebb gólhelyzetet kínáltunk fel az ellennek. Az év végére sajnos ezek a számok pokoli képet mutattak: közel tíz góllal lőttünk és hat ponttal szereztünk kevesebbet, mint amennyit helyzeteink alapján kellett volna. (Míg a Leicester közel 12 ponttal gyűjtött többet.) Statisztikailag bajnokok voltunk! Hurrá! Sajnos a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, ami nem meccsbe, hanem bajnoki címbe került.

Tehát 4231-ben jobb teljesítményre vagyunk képesek, mint 343-ban. Idén, amikor kellett a gól, rendszeresen vissza is váltottunk 4 védőre, tehát a csapattól továbbra sem idegen a rendszer. Mustafi megsérült a válogatott szünetben, Chambers és Kos játéka is kérdéses, ráadásul papíron gyengébb csapathoz látogatunk. Adná magát a 4231. Azonban szerintem még nem jött el az ideje a váltásnak, visszaváltásnak. A 4231 hírnökei már ott vannak a csapatban. Szerintem Xhaka, Lacazette és Wilshere is 4231-ben képes a legjobbját nyújtani. Lacazette például meccsenként 2,3 kapura lövéssel rendelkezik, míg a háttal a kapunak játszó Giroud 2015-ben 2,7-et lőtt kapura. Idén a szomszédban: Aguero: 3,8, Morata 3, Kane 6,3. A rendszerünk egyszerűen nem hozza ki Lacazette-ből a maximumot, pedig ő aztán igazi clinical finisher. Ugyanakkor mégis egy spanyol úriember visszatéréséhez kötném, szeretném kötni a 343 halálát:

Santi Cazorla korát meghazudtoló mutatói, teljesítménye egyszerűen beáldozhatatlan a 343 oltárán. Ti mit gondoltok?

Forrás: UnderStat.com, WhoScored.com

HIRDETÉSEK:  
- Médiaajánlat -
HOZZÁSZÓLÁSOK:
 
Profil
Üzenet
Arshaboy véleménye:
2017-10-23 10:07
Nem szeretnék ünneprontó lenni. Örülök, hogy sikerült megnyerniük a meccset nagyon élénk volt a játék és volt elképzelés is, de ehhez kellett egy borzalmas állapotban lévő ellenfél is. Ami engem zavart, az a kapkodás, rengeteg rossz döntés, néha önzőség, plusz egy védekező középpályás hiánya. Úgy mentek át a középpályán ahogy akartak, és ez azért is gáz szerintem, mert ez az Everton tényleg iszonyat gyenge volt. De ez a probléma sajnos régóta fennáll. Aminek viszont örültem még az Wilshere. Nagyon remélem, hogy nem sérül meg mert ez a gyerek valami elképesztő, kell mellé egy normális védekező középpályás, és ha Özil megy meg se fogjuk érezni.
 
Profil
Üzenet
toloszek véleménye:
2017-10-22 19:48
Grat fiúk, szereztünk hét gólt, tizet is lehetett volna 10:0 leosztásban. Ma tényleg jól gurult a labda, frissek voltunk és fiatalosak. Jack nagyon jól szállt be, Özil is jó volt. Xhaka-t meg átnevelő táborba kéne vinni, hogy leszokjon az utolsó harmadban való cselezésről, meg megtanulja, hogy nem csak bozótvágó késsel lehet levenni egy mozgó tárgyat a levegőből. Ki tudja: Hszi Csin-pingnél bevált... (Nem hiszem, hogy ez az Everton megéli a PL következő szezonját.)
 
Profil
Üzenet
roszko véleménye:
2017-10-22 16:47
Makaveli a gyógyszerem gurult el rendesen , pedig ami az elmult 1,5 megy itt nagy szükségem lenne rá. Egyébként melyik játékost védtem én mostanában , nem igazán értem ezt modt tőled.
 
Profil
Üzenet
Sunzara véleménye:
2017-10-22 16:45
Nagyszerű mérkőzés volt. Gratulálok a csapatnak.
 
Profil
Üzenet
roszko véleménye:
2017-10-22 16:44
Na végre egy gála , ez a hármas plusz Ramsey elég gyilkkos kombo !!!
 
Profil
Üzenet
Gordon véleménye:
2017-10-22 16:31
Nem is tudom mikor szereztünk utoljára 5 gólt... Végre

Véleményed van? Oszd meg a többiekkel! (117 felhasználó már megtette)

Belépés
NÉV:
JELSZÓ:
 Jegyezzen meg:


Meccs center
:: Előző mérkőzés
  - -  
Boreham Wood vs Arsenal
Meadow Park, 2018/07/14, 16:00, Barátságos mérkőzés
Gól: 7', 9', 17', Aubameyang, 35' Nelson, 39' Lacazette, 53' Nketiah, 71' Reine Adelaide, 79' Mkhitaryan
:: Következő meccs
:: Streamek
Streamek később...


Vélemény, Blog BLOG IRÁSOK
Csoportkörök utolsó fordulója következik, a tét pedig a csoportelsőség megszerzése.
2016-12-06 19:02 | pIeTRo

Premier League Tabella Teljes lista
H
#
Csapat
M
+ / -
P
1.
Arsenal
0
0-0
0
2.
Bournemouth
0
0-0
0
3.
Brighton and Hove Albion
0
0-0
0
4.
Burnley
0
0-0
0
5.
Chelsea
0
0-0
0
6.
Crystal Palace
0
0-0
0
7.
Everton
0
0-0
0

Menetrend Teljes lista
:: Következő mérkőzések
:: Előző mérkőzések
Huddersfield
PL / Smith's. S / 0:1
Leicester
PL / King Power / 3:1
Burnley
PL / Emirates / 5:0
Alt.Madrid
EL / Metropolitano / 1:0

Házi Góllövőlista Premier League
- - - -
- - - -

Arsenal Gól Statisztika (Premier League - 0. hét)
Rúgott gól - 0   Kapott gól - 0
0 0' - 15' 0
0 15' - 30' 0
0 30' - 45' 0
0 45' - 60' 0
0 60' - 75' 0
0 75' - 90' 0
Rúgott gólátlag : 0,0 gól / m. Kapott gólátlag: 0,0 gól / m.

   
       
PARTNEREK
liverpool-fc.hu
 
-
 
STATISZTIKA
Regisztrált felhasználók: 5897
Hirek száma: 10827
Blog írások: 185
Összes hozzászólás: 353692
Top kommentelő: szasza86 ( 6606 )
Online Regisztrált: 0
Vendég: 30
Eddigi rekord: 2423
Hirdetés: Chelsea ajándéktárgyak - MU ajándékok - Liverpool webáruház - Barcelona ajándéktárgyak
Copyright © FC-Arsenal.hu 2005 - 2015 - Légy naprakész! A legfrissebb infók RSS-ben! - Főoldal - Tippjáték - Gunners TV - Sitemap - Created by: BeZi Design